Miljardiloikat mielenterveys- ja päihdetyöstä

Mielenterveys- ja päihdehäiriöiden kustannukset ovat Suomessa yhteiskunnalle 8,6 miljardia vuodessa. Suurin osa kustannuksista syntyy siitä, ettei asiakkaita pystytä kuntouttamaan takaisin työelämään.

Mielenterveyssyistä työmarkkinoilta katoaa joka vuosi lähes 4 miljoonaa työpäivää, ja lähes puolella työkyvyttömyyseläkkeen saajista taustalla on mielenterveyssyyt. Puhumattakaan sairauden vaikutuksesta yksilön elämään, läheisiin ja verkostoihin.

Hallitus aikoo käynnistää mielenterveyttä edistävän ja yksinäisyyden ehkäisyn ohjelman. Kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck kertoo artikkelissani seuraavassa Vates-säätiön Kyvyt käyttöön –lehdessä (2/2015), millaisia valuvikoja nykyisessä järjestelmässä on. Hän myös varoittaa, että kansallista mielenterveysohjelmaa ei saisi jättää pelkästään sosiaali- ja terveysministeriön tehtäväksi, kun vaikuttavat keinot tulevat kuitenkin yhteiskuntapolitiikan eri alueilta. Wahlbeck uskoo, että hyvän ohjelman vaikutukset näkyvät nopeasti.

Asiat voivat muuttua ja saada aikaan tuloksia nopeastikin ainakin. Johtaja Timo Salmisaari on tehnyt muutosjohtamista Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Salmisaaren mukaan jonot ovat poistuneet, vaikka kuka tahansa voi tulla palveluihin milloin vain ja ilman lähetettä. Henkilöstöpulaa ei enää ole, ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Mielenterveys- ja päihdepalvelujen nettotoimintamenot ovat laskeneet niin paljon, että se tarkoittaisi valtakunnan tasolla 5,5 miljardin säästöjä.

Muutoksia ei ole tehty leikkaamalla vaan suuntaamalla tekemistä uudelleen – asiakaslähtöisesti. Etelä-Karjalassa tämä tehtiin vuosien 2010-2013 aikana. Tässä pohdittavaa myös nykyhallitukselle erityisesti tänään – maailman mielenterveyspäivänä. Hyvää mielenterveyspäivää kaikille!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s