Päivä Klubitalossa

Suomessa toimii 25 Klubitaloa, jotka tarjoavat mielenterveyskuntoutujille heidän omista tarpeistaan lähtevää työpainotteista toimintaa ja vertaistukea. Toimintaan voi osallistua kuka tahansa, jolla on tai on ollut mielenterveysongelmia – ilman lähetettä.

Osallistuin päivän ajan Itä-Helsingin Klubitalon jäsenyhteisön toimintaan. Klubitalot sijaitsevat yleensä paikassa, jonne kuntoutujan on helppo tulla. Niin myös Itä-Helsingin Klubitalo, joka on metron kupeessa.

Löysin perille, kirjauduin sisälle ja vaihdoin ulkokengät sisäkenkiin. Pääsin suoraan aamiaiselle, jonka Klubitalon jäsenyhteisö – kuntoutujat ja henkilökunta – olivat yhdessä tehneet.

Aamiaispöydässä ei kuulunut puhesorinaa, mutta muutama sana vaihdettiin. Sen jälkeen alkoi päivän tehtävien jako. Taululla oli lista, kuten kaupassa käynti, ruuan teko, salaatin teko ja siivous. Klubitalossa päivä on työpainotteinen ja jokainen tekee osuutensa vointinsa mukaan.

Viitoin itseni keittiövuoroon ja kohta jo voitelin leipiä lounasta varten. Siinä sivussa alkoi varovainen tutustuminen yhteisön jäseniin. Tunnelma oli kotoinen.

Taustalla Sanni neuvoi Essiä siivouksessa ja kohta alkoi imurointi. Keittiössä pärisi vatkain, kun Maxi oli saanut mitatuksi Aulin kanssa valkosuklaavaahdon ainekset kulhoon. Samaan aikaan liedellä kiehui hiljalleen vihanneskeitto. Työ opetti tekijäänsä.

Päivä Klubitalossa meni nopeasti. Kun aamulla lähdin kirjoittamaan vierailusta tarinaa, lähtivät Maxit ja Essit Klubitaloilleen.

Klubitalo on toimintaa, jossa olennaista on kuntoutujan oma työpanos. Klubitalo ei passivoi, vaan tukee jäsentään rakentamaan arkensa itse.

Klubitalon toimintamalli on osoittanut, että vaikeastikin mielenterveydeltään sairastunut ihminen voi opiskella ja työllistyä, kunhan hän saa tarpeellisen avun ja tuen.

Toimintamallista voisi olla apua myös pitkäaikaistyöttömien työkyvyn ylläpidossa, sillä tutkimuksen mukaan esimerkiksi Pohjois-Suomessa erään kunnan alueella joka kolmas pitkäaikaistyötön on työkyvytön avoimille työmarkkinoille.

Lisätietoa Klubitalo-toimintamallista: http://www.suomenklubitalot.fi

Tiina Jäppinen


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s