”Älä valita, ala valita”

ValillaTalkoissaNoora Västinen

Noora Västisen piirtämä lastenkuosi julkaistiin Vallilan kokoelmassa keväällä 2016. Roisku ja Loisku eivät seikkailisi kankaissa, verhoissa ja koristetyynyissä, jos Noora olisi uskonut kuvaamataidon opettajaa tai noudattanut peruskoulun jälkeen viranomaisneuvoa siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Nooralla on synnynnäinen luuston hauraus. Naisella on pituutta 80 cm ja hän liikkuu pyörätuolilla. Kuten hän itse sanoo, eivät ne ole olleet koskaan syy jättää tekemättä jotain, mistä pitää.

Nooran sitkeys tulee perheestä.  Yrittäjävanhemmat ja mummukin ovat patistaneet eteenpäin. Perheen mottona on ollut: ”Älä valita, ala valita”.

26-vuotias Noora on yrittäjä, koulutukseltaan steinerkoulun luokanopettaja, elämäntaidon valmentaja, naurujooga-ohjaaja ja merkonomi. Hän on kirjoittanut kaksi lastenkirjaa. Vallilan yhteistyö alkoi siitä, kun Noora soitti Anne Bernerille ja kysyi, koska tavataan – ei siis, voisimmeko tavata.

Opettajilla ja ohjaajilla on tärkeä rooli siinä, lähteekö vammainen nuori tavoittelemaan peruskoulun jälkeen unelma-ammattiaan vai tyytyykö hän heti kättelyssä eläkkeeseen. Mutta opettajatkin tarvitsevat tietoa ja esimerkkejä siitä, millaisia urapolkuja nuori voi luoda vammasta tai sairaudesta huolimatta.

Tätä tietoa tarjottiin 31.8.2016 HAMK Korkeakoulutuskeskuksessa järjestetyssä, ammatillisen erityisopetuksen tapahtumassa, Työllistymisen mahdollisuudet -seminaarissa. Noora Västisen lisäksi siellä kuultiin myös hyviä työnantajien, vammaisjärjestöjen ja oppilaitosten puheenvuoroja aiheesta.

Tiina Jäppinen

Lisätietoa:
Hämeen Ammattikorkeakoulun ja Vamlasin yhteishanke Osaaminen ratkaisee.
Lisää työllistymistarinoita mm. Vatesin sivuilta.
Nooran Västisen verkkosivut.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s