Resilientti työyhteisö – kaikille?

281097_518815201481789_1144869535_o

– Mitä teet, kun törmäät työssäsi ennakoimattomaan tilanteeseen tai kohtaat odottamattoman pulman, aloittaa tutkija Hanna Uusitalo Työterveyspäivien tiedotustilaisuudessa 13.9.2016 Tampereella.

– Ratkotko ongelman itse vai kilautatko kaverille? Kerrotko siitä muille vai unohdatko asian sen jälkeen, hän jatkaa.

Resilienssi kuvaa yrityksen kykyä pärjätä jatkuvissa toimintaympäristön muutoksissa. Joustavuutta tarvitaan niin työntekijöiltä, työyhteisöiltä kuin johdoltakin.

Resilientti työyhteisö ennakoi, tarkkailee ja oppii. Kun ongelma havaitaan, voi se olla merkki siitä, että ”jotain tarttis tehdä”.  Se voi liittyä työhön, työprosessiin tai yrityksen toimintaan laajemmin.

Resilienssin kasvu voi lisätä yrityksen kilpailukykyä. Kun organisaatio ei kompastu toimintaympäristön muutoksiin, vaan sopeutuu ja kehittyy.

Mikä on vammaisen henkilön asema resilientissä työyhteisössä?

Miten vammainen, pitkäaikaissairas tai osatyökykyinen henkilö pärjää organisaatiossa, jonka toimintaympäristö muuttuu nopeasti? Vai olisiko parempi kysyä, mitä muutoksissa  tarvittavaa kokemusta ja osaamista hän voi tuoda työyhteisöön?

Väitän, että monella vammaisella tai pitkäaikaissairaalla on elämänsä kautta tullut sellaista viisautta, kärsivällisyyttä ja taitoa ratkoa ongelmia, jota välttämällä kollegalla, joka on saanut elää koko elämänsä terveenä, ei ole.

Toisaalta jos henkilölle on tehty työn tai työolojen mukautusta, eikö sekin lisää organisaation resilienssiä? Työyhteisössä on opittu keinoja, joita voidaan käyttää, jos oma tai työkaverin työkyky johonkin tehtävään muuttuu.

Asiaa voi lähestyä myös monimuotoisuuden kautta. Monimuotoinen työyhteisö  osaa hyödyntää ihmisten erilaisia taustoja, osaamista ja ominaisuuksia tuoden yritykselle kilpailuetua, uusia palveluita ja asiakaskuntaa.

Kun on erilaisia työntekijöitä, on myös erilaisia ajatuksia ja keinoja ratkaista ongelmia. Voi varmaankin sanoa, että kun yritys, jonka henkilöstöpolitiikkaan kuuluvat myös vammaiset ja pitkäaikaisairaat tai osatyökykyisen henkilöt, edistää monimuotoisuutta ja parantaa samalla resilienssiään.

Tiina Jäppinen

Lisätietoa mm.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s